Waarom is havermout zo'n goed ontbijt?

Aangezien havermout een graan is en veel koolhydraten bevat zou je denken dat het juist niet zo ge-
zond zou zijn. Niets is minder waar. Havermout is nauwelijks bewerkt en bevat van nature geen gluten.

Wel kan het sporen van gluten bevatten omdat het in dezelfde fabriek is verwerkt als glutenbevattende
granen zoals tarwe, gerst of rogge. Of op het zelfde land verbouwd is waardoor er kruisbesmetting kan
optreden. In havermout zitten veel eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast helpt
het je lichaam om je suikerniveaus te reguleren.
Allemaal fijne voordelen natuurlijk, alleen hoe zit het nou precies?
De voedingsvezels in de havermout zorgen ervoor dat het veel langzamer verteert dan een broodje of
een cracker als ontbijt. Hierdoor heb je lang een verzadigd gevoel en minder snel trek in ander eten.
Doordat havermout langzame koolhydraten bevat, krijg je geen pieken in je suikerspiegel waardoor je
geen trek krijgt in allemaal zoetigheden.

Ontbijtgranen zoals cruesli doen dit juist wel. Ze zitten vol met suikers waardoor de suikerspiegel in je
bloed juist uit balans raakt en je sneller weer honger krijgt. Je hebt even een verzadigd gevoel maar dat
is snel weer weg.

Havermoutpap is snel klaar en lekker warm! Havermout heeft van zichzelf best een vlakke smaak.
Gelukkig kan je er allemaal heerlijke toppings op doen om het meer smaak te geven.

BASIS RECEPTJE HAVERMOUTPAP

INGREDIËNTEN
- 40 gr havermout (glutenvrij)
- 270 ml havermelk (of andere plantaardige melk)

HOE MAAK JE HET
- Doe 40 gram havermout samen met de 270 ml havermelk of andere
plantaardige melk in een pan en breng al roerend aan de kook
- Laat dit 5 minuten doorkoken of wacht totdat de melk opgenomen
is door de havermout terwijl je af en toe roert.
Is de pap te dik geworden? Doe er dan nog een beetje havermelk bij
- Doe dit in een kom en doe je toppings erop!

VOORBEELDEN VAN TOPPINGS:

- Handje blauwe bessen, handje frambozen en een eetlepel lijnzaad
- Een halve banaan in plakjes, een eetlepel pindakaas en een beetje cacaopoeder
- Verse perzik in blokjes met een snufje kaneel en een handje rozijnen

Je kan echt eindeloos variëren met de toppings! Wij vinden het heel lekker om het te maken met haver-
melk. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een andere plantaardige melk te gebruiken. Water kan in principe ook, alleen is de smaak minder romig. Onze favoriete topping is die met blauwe bessen, fram-
bozen en lijnzaad. Dit is echt ons lekkerste ontbijtje!

Wat eten jullie zoal in de ochtend?